Από το τραπέζι στη συλλογικότητα. Σήμερα και αύριο πήγαινε στην Κυψέλη και γνώρισε την Ένωση Αφρικανών Γυναικών.

Τί μπορεί να μάθει κανείς από μια εκπομπή μαγειρικής που πετυχαίνει τυχαία στην τηλεόραση ένα βαρετό μεσημέρι του Σαββάτου? Κι όμως, ανέλπιστα ωραία πράγματα, πέρα από μια αυθεντική συνταγή από την Σιέρα Λεόνε για νόστιμο αμπόμπο ή κοτόπουλο μαγειρεμένο με γάλα καρύδας και ρύζι.

Στην κουζίνα των μεταναστών, μας έβαλε στο σπίτι της η κ. Lauretta Macauley μόνιμος κάτοικος Αθηνών εδώ και είκοσι χρόνια. Δεν είχα παρακολουθήσει την εκπομπή πριν από σήμερα ούτε μπορώ να πω ότι παρακολουθώ εκπομπές μαγειρικής, όμως η ιδέα ότι παίρνω μια γεύση από ένα αληθινό σπίτι και τους κεφάτους ενοίκους του, μια γενιά μεταναστών που εντάχθηκαν στην κοινωνία μας και την εμπλουτίζουν με έβαλε σε σκέψεις για το όμορφο και το φυσιολογικό μιας κοινωνίας με ποικιλομορφία και προσανατολισμό στην αλληλεγγύη, για το στοιχειώδες ότι καλούς ανθρώπους μπορείς να βρεις παντού αρκεί να μην παρασύρεσαι από το κοντόφθαλμο φοβικό περιβάλλον της πλειοψηφίας.

Το στοιχείο όμως που κράτησα δεν ήταν μόνο η ευχάριστη παρουσία της και η παράδοση της. Η κ.Loretta ανέφερε την ενεργή συμμετοχή της στην Ένωση Αφρικανών Γυναικών / United African  Women Organization of Greece και άμεσα ενδιαφέρθηκα να μάθω περισσότερα. Πρόκειται για μια οργάνωση που απευθύνεται σε όλες της γυναίκες της Αφρικής και δραστηριοποιείται στην ένταξη τους στην Ελληνική κοινωνία. Από το 2013 υλοποιεί σχέδιο δράσης «Η Α- όρατη βία – βγες από τον κύκλο» και σκοπός του είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση των μεταναστριών ώστε να αναγνωρίσουν και να καταπολεμήσουν φαινόμενα βίας που βιώνουν στο οικογενειακό, επαγγελματικό και στο ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον, να αντιδράσουν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους (προσφέρονται και νομικές υπηρεσίες). Μέσα από συλλογικότητες είναι πιο αποτελεσματική η παροχή βοήθειας, η κατάκτηση δικαιωμάτων, η κοινωνικοποίηση.

Επισκέφθηκα το website και είδα ότι η επόμενη δράση τους είναι προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο ενώ το event  ονομάζεται Γυναίκες της Αφρικής στην αγορά Κυψέλης. Μέσω αυτού θέλουν να αναδείξουν τη σημασία του χώρου της Αγοράς της Κυψέλης, Θα μιλήσουν άλλοτε συμμετέχουσες-συμμετέχοντες για τον χώρο της Αγοράς ως κατάληψης και πως ήταν σημαντικός για την μεταναστευτική ζωή της γειτονιάς, ιδιαίτερα των Αφρικανών, το ρόλο που καλείται να αποκτήσει τώρα, ενόψει των αντίξοων συνθηκών που βιώνουν οι μετανάστες και πλέον οι  πρόσφυγες. Στις 6 μ.μ μάλιστα θα μιλήσει μεταξύ άλλων η κ.Lorreta για τις αφρικανικές κουλτούρες και τις επιδράσεις τους, καθώς και την σύνδεση της κουλτούρας αυτής με την ζωή της Αθήνας (σε συνδιοργάνωση της Ένωσης και του Silent University of Athens).

Αύριο, Κυριακή στις 4 μ.μ  θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Πόσο πάει;» στην Αγορά με θέμα το trafficking, από την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής και την Ακτιβιστική Ομάδα «Θέατρο του Καταπιεσμένου«.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο event.

af af2 af3

 

1 Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s