Βιβλιοαπολογισμός 2014-2015. Happy bookish 2016! [Part. 1]

Μέχρι το 2014, έκανα ένα μεγάλο αναγνωστικό διάλειμμα κυρίως δηλαδή όσο ήμουν φοιτήτρια. Κουράστηκα μάλλον, από το υπερβολικό φόρτο των πανελληνίων και τα διαβάσματα των διαδοχικών εξετάσεων στην σχολή με αποτέλεσμα να αποφύγω για καιρό να διαβάσω λογοτεχνικά βιβλία όπως έκανα έως τότε.

Ευτυχώς επανήλθα στο τελευταίο έτος και έκτοτε ψάχνω και διαβάζω βιβλία με τον ίδιο ζήλο που ψάχνω και ακούω μουσική.


1.
Η αρχή έγινε με την «Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων». Αυτό το βιβλίο χαρακτηρίζεται δικαίως ως modern classic και καθιέρωσε στα μάτια μου την εκδοτική Πόλις για τις προσεγμένες -από πλευράς περιεχομένου και επιμέλειας- κυκλοφορίες της.

lesxh

Τοποθετείται ωραία στο Παρίσι του 1959. Είναι η εποχή του rock n’ roll και του πολέμου της Αλγερίας. Ένας έφηβος γνωρίζει σε μπιστρό διανοούμενους της εποχής (Σαρτρ, Κεσέλ) και πολιτικούς πρόσφυγες, απογοητευμένους Λενινιστές.

Το «‘άρπαξα» όταν το είδα σε ράφι βιβλιοπωλείου ήδη από το εξώφυλλο. Η φωτογραφία αυτή του Bresson  ήταν καρφιτσωμένη στο δωμάτιο μου για χρόνια.

2. H υπέροχη «Τριλογία της Απόκλισης» είχε σειρά. Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν λείπουν κάποια κλασσικά στοιχειά που επαναλαμβάνονται σε yound adult σειρές φαντασίας, αυτός ο κόσμος με μάγεψε. Η Veronica Roth, έπλασε έναν post war κόσμο στενά οριοθετημένο στην πόλη του Σικάγο. Η κοινωνία ανυψώνει αρετές για να εκμηδενίσει ελαττώματα, και στην πορεία εξοστρακίζει πολίτες που δεν χωρούν σε στεγανά. Η φατρία είναι πάνω από την οικογένεια, γιατί η φατρία θεωρείται οικογένεια κάτι που υπάρχει περίπου ως μοτίβο και στον «Δωρητή». Κάτι που θυμίζει «Πολιτεία» του Πλάτωνα. Είμαι dystopian victim. Δεν το αρνούμαι. Ειδικά όταν το θέμα είναι τα σαθρά πολιτικά συστήματα και όχι τόσο οι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.

Τα 2 πρώτα βιβλία μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη. Η δεύτερη δεν μου άρεσε, υπερβολικά εφέ για εντυπωσιασμό, νομίζω πώς έχασε την ουσία της.

divergent

3. Μετά την Απόκλιση, ήθελα οπωσδήποτε να μείνω σε ένα παρόμοιο κλίμα, γι’αυτό και αγόρασα «Το Τεστ». Είναι το πρώτο από την τριλογία του Λαβυρίνθου (Το Τεστ, Καμμένη Γη, Θεραπεία Θανάτου). Ίσως ο ενθουσιασμός μου για τα προηγούμενα δεν με άφησε να εκτιμήσω όσο θα έπρεπε τη σειρά του James Dashner, όμως πέρασα καλά διαβάζοντας τα και τα προτείνω.

Εδώ ο Τόμας βρίσκεται ξαφνικά χωρίς αναμνήσεις, σε έναν περιφραγμένο χώρο και ένα μάτσο αγόρια που επίσης δεν θυμούνται ποια είναι και τί έκαναν στο παρελθόν τους. Η κατανομή εργασιών, η ιεραρχία και η προσπάθεια για επιβίωση και ελευθερία μου θύμισε εξαιρετικά τον «Άρχοντα των Μυγών». Όσο προχωρούν τα βιβλία το πλάνο της ιστορίας ανοίγει, για να μάθουμε τί πραγματικά συμβαίνει πέρα από το λαβύρινθο.

testtrilogia

Οι δυο αυτές τριλογίες κυκλοφορούσαν από τις εκδόσεις Πλατύπους, καθώς όμως η εκδοτική κλείνει, όταν τα αντίτυπα εξαντληθούν θα πρέπει να περιμένουμε να επανεκδοθούν από άλλη. Παράλληλα λοιπόν με την ανάγνωση αυτών, ξεκίνησε και η αβεβαιότητα για το αν θα προλάβω το επόμενο. Κατέληξα να τα αγοράζω όλα μαζί αλλά δεν έμαθα από τα λάθη μου. Επιμένω στις εκδόσεις Πλατύπους αφού έκτοτε διαβάσα – ξεκίνησα αλλές 2 σειρές που κυκλοφορούν μισοεξαντλημένες.

Αυτά όμως στα επόμενα parts.

Part 1

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά bookworms! Να γεμίζουν οι λίστες μας με υπέροχες κυκλοφορίες, παλιές και νέες, να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα, να οξύνονται μυαλά από ιδέες, να ανοίγουν μάτια, αυτιά, να σηκώνονται φρύδια από έκπληξη, να γελάμε και να χανόμαστε σε άλλους κόσμος fiction ή non fiction. Τα βιβλία είναι κρυμμένα διαμαντάκια, παρηγορούν και διαμορφώνουν.

5 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s