Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που μεγάλωσα – Bertrand Santini

Μου τράβηξε την προσοχή ήδη από τον τίτλο. Το «Comment J’ai Rate Ma Vie», είναι ένα κυνικό, ρεαλιστικό comic του Bertrand Santini σε εικονογράφηση του Bertrand Gatignol ολόκληρο χτισμένο στην αντίφαση και τις αντιθέσεις.

Μέχρι το μέσο των σελίδων το αγόρι είναι ευτυχισμένο γιατί ζει σε έναν τεράστιο πύργο, μέσα σε δάσος με συνεχή καλοκαιρία. Έχει πολλούς φίλους και υλικά αγαθά, είναι όμορφος και έξυπνος ή τουλάχιστον έτσι διαβάζουμε, αφού οι εικόνες που συνοδεύουν αυτά τα λόγια δείχνουν μια φτωχική παράγκα κρυμμένη στο μολυσμένο αστικό τοπίο. Το παιδί κάθεται μόνο του στο διάλειμμα και δεν είναι όμορφο ούτε έξυπνο.

Μέχρι που μεγαλώνει. Τότε το κείμενο αλλάζει ύφος αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις εικόνες. Άνδρας πια, έχει γίνει άσχημος, ψεύτης, ματαιόδοξος, μόνος. Είναι αποτυχημένος. Όλα αυτά και πάλι συνοδευόμενα από εικόνες που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο ενός άνδρα όμορφου -κατόπιν επέμβασης-, φτασμένου κοινωνικά και επαγγελματικά.

gatignol

Στο τέλος εμφανίζεται γερασμένος και πάλι άσχημος να κρατά το λούτρινο των παιδικών του χρόνων.

Το comic αποτελεί ανάγνωσμα λίγων μόνο λεπτών αλλά δίνει τροφή για σκέψη πολλών περισσότερων. Ποιο είναι το νόημα και η ουσία της ζωής? Ποιες οι αξίες βαρύνουσας σημασίας?

Το ενδιαφέρον είναι ότι ούτε η ανήλικη ούτε η ενήλικη ζωή του εμφανίζονται στην πραγματικότητα τέλειες. Οι εικόνες αντικατοπτρίζουν την εκάστοτε πραγματικότητα του πρωταγωνιστή και το κείμενο μπερδεύει, αφήνοντας κενά για σκέψη χωρίς αποτύπωση συγκεκριμένου ηθικού διδάγματος.

Κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Αιώρα.

4 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s