Fangirl: ένα βιβλίο της Rainbow Rowell (Ya Novel, Contemporary)

Από το καλοκαίρι μπήκα αναπόφευκτα στον κόσμο των Ya Novels (Young Adut), την νέα αυτή κατηγορία της λογοτεχνίας που απευθύνεται περισσότερο στο νεανικό αγοραστικό κοινό και μετατρέπει σε χρυσό, όποιο βιβλίο ανήκει στο είδος (βλ. το ρεύμα των δυστοπικών βιβλίων) με επιτυχίες που μεταφράζονται σε πωλήσεις, ταινίες και fans.

Το «Fangirl» της Rainbow Rowell, είναι η Cath, μια πρωτοετής φοιτήτρια σε ένα κολλέγιο της Nebraska. Η Cath έχει μια δίδυμη αδερφή με την οποία έζησαν ως αυτοκόλλητες καθ’όλη την ανήλικη ζωή τους. Μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό και μοιράζονται τα πάντα, αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει αφού η Wren θέλει να αυτονομηθεί ως φοιτήτρια κι έτσι παρ’ότι εξωτερικά ίδιες, είναι τόσο διαφορετικές.

FangirlWIP

Η Cath κλειστός χαρακτήρας, έως και υπερβολικά κλειστός, δεν ενδιαφέρεται να βγαίνει έξω. Προτιμά να περνά ατέλειωτες ώρες στο δωμάτιο της γράφοντας fanfiction για τον Simon Snow (δηλ. τον Harry Potter). H Wren είναι εξωστρεφής, κοινωνικά ευέλικτη, πίνει πολύ, ενθουσιάζεται εύκολα. Την Cath ωστόσο, θα βοηθήσει η δυναμική συγκάτοικος της και το πρώην αγόρι της ο Levi να ξεφύγει από τους φόβους της και να αναπτύξει δεσμούς φιλίας, να ερωτευτεί.

Δύσκολοι, κλειστοί χαρακτήρες  όπως της Cath συχνά και εύκολα γίνονται πρωταγωνιστές σε βιβλία, οπότε αρχικά το θεώρησα πολυδοκιμασμένη συνταγή και αυθόρμητα αναρωτήθηκα γιατί να μην γυρίσει μια φορά κάποιος το φακό στον εξωστρεφή, πιο κοινό χαρακτήρα της Wren. Η διάθεση μου αυτή άλλαξε όταν το βιβλίο άρχισε να εμβαθύνει σε περισσότερους χαρακτήρες όπως και στα αίτια των συμπεριφορών των 2 κοριτσιών που προσπαθούν να καλύψουν το κενό που άφησε η φυγή της μητέρας τους με έναν πατέρα που τους στηρίζει χωρίς να έχει μείνει ούτε εκείνος ανεπηρέαστος.

fang

Η γραφή του βιβλίου, εύκολη και νεανική, δεν βαραίνει με αυτά τα θέματα το συνολικό κλίμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Rowell πέρα από τα προσωπικά βιώματα που εκθειάζει παράλληλα με τις περιπέτειες της Cath στο κολλέγιο, θίγει το σύγχρονο ζήτημα του fanfiction το οποίο εδραιώθηκε με την γενιά των Harry Potter φανατικών αναγνωστών.

Το fanfiction είναι ο τρόπος μιας μεγάλης ιντερνετικής κοινότητας να συνεχίζει τον κόσμο του βιβλίου (και όχι μόνο) που αγάπησε. Έτσι, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επταλογία της Rowling, ο κόσμος των μάγων δεν τελειώνει στο έβδομο βιβλίο. Δεν τελειώνει στην όγδοη ταινία. Συνεχίζει, όχι απαραίτητα ίδιος, στα κείμενα των fandoms. Οι αναγνώστες γίνονται συγγραφείς, παίρνουν τους χαρακτήρες και τους δίνουν τις εκδοχές που εκείνοι θέλουν συμβάλλοντας στην ατέρμονη πορεία ενός παράλληλου κόσμου.

Έτσι η Cath γίνεται Magicath που φοβούμενη να γνωρίσει πραγματικό κόσμο αλλά και να δημιουργήσει έναν ολόδικο της στο χαρτί, πλάθει και αναπτύσσει το συγγραφικό της ταλέντο στο community του Simon Snow. Στο βιβλίο μάλιστα υπάρχουν αποσπάσματα από ιστορίες της Cath για τον Simon Snow αν και δεν μπορώ να πω ότι  τα διάβασα με τον ίδιο ρυθμό όπως την κύρια ιστορία.

Αν σας αρέσουν τα ya, αυτό είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να πάρετε. Ένα παραπάνω αν είστε κι εσείς στη γενιά που μεγάλωσε και αγάπησε τον Harry Potter.

Τελικά, είναι ένα βιβλίο με το οποίο πέρασα καλά και το οποίο διαβάζεται εύκολα ακόμη και στα αγγλικά (δεν έχει μεταφραστεί ακόμη). Μου άφησε μια θετική εντύπωση και αγάπησα με τον τρόπο μου τους χαρακτήρες.

H Rainbow Rowell πρόκειται να κυκλοφορήσει μια collector’s edition έκδοση του Fangirl, ενώ ετοιμάζει το καινούριο της βιβλίο το οποίο θα είναι η ιστορία του Simon Snow αυτόνομη.

tumblr_n05azaC4Y31r3ibgko2_r1_1280
Fan Art

3 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s