Όταν ένα ολόκληρο χωριό γίνεται μια υπαίθρια gallery

Djerbahood

Όπου και αν γυρίσεις το κεφάλι σου στα σοκάκια του El-Riadh, βλέπεις τέχνη.  Το αρχαίο αυτό χωριό του νησιού Djerba στην Τυνησία μεταμορφώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από ένα παραδοσιακό χωριό της Βόρειας Αφρικής  σε ένα παγκόσμιο κέντρο τέχνης με το project αυτό να είναι από τα πιο εντυπωσιακά και φιλόδοξα της κατηγορίας του.

Artists David de la Mano from Spain (on the right) and Nilko White from France (left) hard at work.
Artists David de la Mano from Spain (on the right) and Nilko White from France (left) hard at work.  Photos by Nicolas Linn

«Είναι αλήθεια ότι η ζωή άλλαξε εδώ γύρω, το χωριό άλλαξε κι αυτό είναι καλό» λέει μια ηλικιωμένη κάτοικος του χωριού. «Προτιμούμε η χώρα μας να εξελίσσεται, είναι καλύτερο για ‘μας. Είμαι υπέρ της αλλαγής, της εξέλιξης. Και ελπίζω να συνεχιστεί.»

thehood

Ο ιδιοκτήτης gallery  στο Παρίσι, Mehdi Ben Cheikh αναφέρει ότι για πολλούς μήνες προετοίμαζε το project, επιλέγοντας ο ίδιος έναν έναν τους street artists ανάμεσα σε 30 διαφορετικές χώρες.

Βεβαίως δεν χρειαζόταν μόνο αυτό για να ξεκινήσει η διαδικασία με τους 150 να ανοίγουν cans στο El-Riadh. Πριν από όλα το Υπουργείο Τουρισμού της Τυνησίας έπρεπε να εγκρίνει το project με την παράλληλη ανάγκη για χρηματοδότηση να καλύπτεται από χορηγούς από την Γαλλία και την Τυνησία.

Επόμενα, ο δήμαρχος του Djerba αδειοδότησε τους καλλιτέχνες αφού θα έβαφαν σε ιδιοκτησία του δημοσίου. Τα έργα κοσμούν τοίχους σε κοιμητήρια, σχολεία ακόμη και του δημαρχείου. Τέλος, επιδιώχθηκε και η θετική ανταπόκριση των κατοίκων.

1

Καλλιτέχνες έφταναν «σε δόσεις» όλο το καλοκαίρι, οι γνωριμίες με τους κατοίκους ώθησε και τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν για πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Μετά το πέρας του έργου, οι ντόπιοι περιμένουν πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο να δουν τις γειτονιές που έγιναν ένα πολύχρωμος κανβάς.

22

«Όταν είδα τα έργα στο internet ενθουσιάστηκα. Εδώ στη Τυνησία είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τον πολιτισμό. Ελπίζω αυτό να κάνει το χωριό μας πιο γνωστό» είπε ένας άλλος κάτοικος στο ντοκιμαντέρ για τη Djerbahood.

20 18 17 16 15 14 13 12 11 10 8 7 6 5 4 2 21

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s